iDrinks

Alkoholos forró italok

2015. december 10. - Nassyvic

Egy korábbi, a téli-nyári italokról szóló bejegyzésünkben megígértük, hogy elhozzuk nektek ízletes és melengető alkoholos forró italok receptjeit. Ezeknek több nagy csoportja van: alkoholos kávék, alkoholos teák, alkoholos kakaók vagy forró csokik, kifejezetten alkoholból készült (forralt bor, forró cider, forralt sör) fűszeres italok. Nézzünk ezekre egy-egy példát, némi kultúrtörténeti háttérrel ellátva!

Alkoholos kávék

Az alkohol és a kávé párosítása egészen érdekes hangulati kombót jelent az ember számára. A koffein feldob, pörget, élénkíti a vérkeringést, az alkohol leviszi a vérnyomást, nyugtat és lazít. Mégsem kell félnünk attól, hogy az a két hatás „összeveszne”, ha ilyen kávékülönlegességek mellett döntünk, sokkal inkább kiegészíti egymást. 

8660953_m.jpg

Egy hideg téli délutánon, vagy éppen egy bulizós este bevezetéseképpen ezek azok az italok, amelyek „újraindíthatják a rendszert”. Szó szerint, hiszen az már egy másik rendszer lesz: felszabadult, átmelegedett és laza. Érdemes kipróbálni!

A legismertebb az ír (whisky-s) kávé. A legegyszerűbb elkészítési mód, ha a whiskyt a cukorral (csészénként 2-3 teáskanál) elkevered, majd a frissen lefőtt, forró kávét ráöntöd. Végül a tetejére kerül a tejszínhab (vagy még inkább tejhab), amelyet óvatosan rákanalazunk, vagy a folyadék felszínén tartott kanálba töltünk, hogy ne keveredjen el, hanem réteget képezzen a felszínén.

Kevésbé ismert, de attól nem kevésbé finom a bailey's-es kávé és az ún. diplomatakávé, amely tojáslikőrrel készül. Mindkét esetben előmelegített csészébe töltjük az alkoholt, majd ráöntjük a kávét. Laza mozdulatokkal elkavarjuk, majd óvatosan a tetejére helyezzük a tejszínhabot. 

Léteznek olyan alkoholos kávék is, amelyekhez többféle alkoholt használnak egyszerre. A Cointreau-triple sec, Bailey's-Amaretto, Brandy-Kahlua párosítások ínyenc és valóban izgalmas ízvilágot kölcsönöznek a meleg italnak. 

Természetesen, ha otthon készítünk alkoholos kávét – különösen ha magas minőségű italt használunk fel hozzá – gondoljunk arra, hogy csak kifejezetten minőségi kávéból lesz igazán finom az ital. 

Folytatjuk az alkoholos teákkal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr878154966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikírt ódamondó · http://kocsma.blog.hu 2015.12.25. 10:54:25

Csak várom, várom, de nem jöna folytatás. Pedig az alkoholos teákkal egy hosszú és nehéz munkanapot is könnyebb átvészelni. ;)
süti beállítások módosítása