Az alkoholos italokkal készült ételek a gasztronómia különleges területét alkotják. Igazi pikáns, újszerű felhangokat ad a megszokott ízek mellé, ráadásul az alkoholtartalom az étel összetevőinek az állagát, szerkezetét is befolyásolja a készülés során. A főzött ételekből az elkészítés során elpárolog az alkohol, így absztinensek és gyermekek is megkóstolhatják, hiszen csak az ital aromája marad meg a kész étel fenséges ízében.
Milyen ételekbe tehetünk alkoholt?
Gyakorlatilag bármilyenbe. Levesek között nem csak olyanokat találunk, amelyekhez egy-két dl bor vagy egy-két evőkanál tömény ital kell, de létezik olyan kategória (bár talán kevésbé ismertek), hogy borlevesek és sörlevesek. Ezeknek tulajdonképpen az alapja az alkoholos ital, ezt hígítjuk esetleg kevés vízzel, fűszerezzük vagy teszünk bele levesbetétet. A borlevesek között találhatunk olyat is, amelyik édes-pikáns ízt ad ki a végén.
Az előételek egy része is alkoholos italok felhasználásával készül. Pácoláshoz, mártás készítéséhez, pároláshoz használhatjuk ebben a kategóriában az italokat. Például a libamáj tipikus alanya az alkohollal főzésnek, amelyet párolhatunk konyakban, vagy készíthetünk hozzá tokaji aszús mártást. Ne feledkezzünk el a sós fondükről, amelyeknek gyakorlatilag elengedhetetlen része az alkoholos ital-összetevő.
A főételek közül a vörösboros marhapörkölt mindenki számára ismert. Az is többé-kevésbé köztudott, hogy a vadhúsokat gyakran szintén vörösborral készítik el. Csirkehúshoz inkább a fehérbor dukál, de találkozhatunk a sör felhasználásával is, mint pl. a sörös csirkében. Ez utóbbi elkészítése során nem csak pácoljuk a húst a sörben, hanem süléskor is alá teszünk, hogy a gőzében is bele tudjon sülni az íze.
Természetesen salátákra is kerülhet alkohol, és nem csak a gyümölcsből készült változatokra, hanem a zöld leveles és vegyes zöldséges típusokra is. A metaxás görögsaláta kiváló példa erre.
Talán a legszélesebb választék az alkoholos desszertek között van. Találhatunk ezek között süteményeket, főzött krémeket, bonbonokat, töltött kekszeket, alkoholos gyümölcsraguval töltött palacsintákat, alkoholban áztatott gyümölcsökkel készült különféle édességeket.