A karácsony ünnepéhez nem igazán kapcsolódnak tipikus italok, a menühöz felszolgált alkoholos és alkoholmentes itókák elsősorban az ételekhez igazodnak. Ugyanakkor a különleges ünnepi vacsorák után, vagy épp egy-egy kellemes téli estén bátran elkortyolhatunk a most ajánlott koktélokból, hiszen garantáltan nem csak a testünk, hanem a lelkünk is átmelegszik tőlük.
Téli alkoholos koktélok hidegen
Attól, hogy téli koktélokról beszélünk, még nem feltétlenül szükséges forró italokban gondolkodnunk. Ennek az időszaknak meg vannak a maga jellegzetes ízei-illatai, amelyeket az italokhoz is felhasználhatunk, bár ezek az ízek sem kapcsolódnak véletlenül ehhez az időszakhoz, hiszen maguk is vérkeringés-élénkítő és melegítő hatással vannak ránk. Melyek ezek az összetevők? A fahéj, a borókabogyó, a szegfűszeg, a szerecsendió, a citrusok (és héjuk),a vanília, csokoládé, az olajos magvak és a méz stb.
Nézzünk elsőnek egy citrusos-mézes italt, amelynek a fantázianeve Hópehely. Egy-egy egység vodkát és cointreau-t, fél egység citromlével és egy kanál mézzel keverjünk el shakerben jéggel, majd a pohárban díszítsük citrommal.
Forró alkoholos italok
Aki nagyon fázós, vagy éppen hosszabb kint-tartózkodás után érkezik a ház melegébe, annak mindenképpen jól fog esni egy forró ital. Mindannyian ismerjük a forralt bort és annak változatait, valamint a forró puncsot és grogot, ezek mind arra szolgáltak a történelem folyamán, hogy gyorsan átadva a forróságukat meleg bódulattal járják át a testünket.
Nézzünk egy minden ízében melegítő és gyógyító hatású forró koktélt! Először is főzzünk egy erős fekete teát. Majd 2 dl narancs és ananászlevet forraljunk össze szegfűszeggel és fahéjjal, majd hagyjuk kicsit állni. Végül adjunk a gyümölcslevekhez 2 cl teát és 4 cl rumot, majd éppen csakhogy forraljuk fel még egyszer. Végül forrón töltsük hőálló üvegpoharakba.
Az a kis édes
A téli koktélok közül nem felejthetjük ki a gazdagon fűszerezett édes – elsősorban csokis és/vagy vaníliás – short drinkeket sem.
A télapóra való várakozást édesíti meg az Öreg Mikulás elnevezésű rövid bárital, amely brandyből, vaníliafagyiból, amarettoból, és mogyorószirupból készül. Egy egység brandyhez keverjünk a brandynél kicsit kevesebb amarettot és mogyorószirupot, majd tegyünk hozzá a fagyit és shakerben rázzuk össze. A pohárban szórjuk meg szerecsendióval.