iDrinks

Hogy számoljuk ki egy esküvő italigényét?

2015. június 29. - kkdrink

Az esküvő életünk legszebb napja, amelyet mindenki úgy igyekszik megrendezni, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Ez előzetesen nem kevés kutatást, intézkedést, rohangálást és szervezést jelent, de a gondosság általában meghálálja magát.

Ha már eldöntöttük, hogy mekkora méretű és milyen jellegű esküvőt szeretnénk, akkor általában adja magát, hogy a ceremóniát milyen társasági megmozdulás követi majd. Vannak, akik hangulatos családi ebédet terveznek, vannak, akik nagy létszámú vendégsereg körében elköltött vacsorát és bulit, megint mások kihagyják a leülős étkezést, és csipegetéssel egybekötött, táncos-mulatós eseménnyel készülnek feltenni a koronát a nagy eseményre.

shutterstock_71219773.jpg

Mindegyik esetben, ha arra készülünk, hogy egybegyűjtjük és megvendégeljük meghívott szeretteinket, a vendéglátás részét képezi az italok felszolgálása is. Nagyszámú vendég kiszolgálásában járatlan emberek számára bizony komoly fejtörést okozhat, hogy kiszámolják adott vendégsereg italigényét, pedig az innivaló – főleg a szeszes italok és azok közül is a tömények – az egyik legköltségesebb tételt képviselik az esküvői vacsorán (vagy más étkezésen).

A kalkulációt kétféle kiindulás alapján is elkészítheti: ha azt tudja, hogy mennyit szeretne költeni, akkor azt kell kitalálni, hogy milyen felosztásban kerüljön elköltésre a büdzsé, ha pedig onnan akar kiindulni, hogy a meghívottak a lehető legjobban legyenek kiszolgálva, akkor az ő igényeik felől induljon ki.

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amit érdemes végig gondolni az italmennyiség kikalkulálása során (ezeken kívül még másokat is megtalál a weboldalunkon elérhető italszükséglet-kalkulátorban). Természetesen az első szempont, hogy Ön milyen italokat szeretne az esküvőjén látni. Itt külön írja össze a töményeket, borokat, söröket és egyéb italokat és azt is határozza meg, hogy ezekből milyen minőségben és kiszerelésben szeretne rendelni! Ekkor írja össze, hogy milyen forrásból származhatnak a felszolgálandó italok (rendelés, családi/baráti ajándék stb.)

Következő fontos szempont, hogy milyen jellegű eseményre készül, mekkora szerepet kapnak az italok. Nézze meg, milyen arányban lesznek jelen férfiak és nők (nem mintha az, hogy valaki az erősebb nemhez tartozik, garancia lenne arra, hogy sokkal többet iszik is). Aztán azt vegye végig, hogy ki vidéki, és akar még aznap hazautazni autóval. Még itt vegye végig a kisgyermekes szülőket is, akik korán távozni fognak és amúgy sem tehetik meg, hogy sokat igyanak. Gyűjtse külön azokat a vendégeket, akik nem isznak/ihatnak alkoholos italokat!

Ha tudja, írja össze, hogy általában ki mennyit szeret inni, ha ünnepségen vesz részt vagy kikapcsolódik, és írja össze a megrendelni szándékozott italokból a résztvevők italigényét egyenként. Ha nem ismeri az igényeket, átlagos italfogyasztással lehet számolni egy főre. Végül összesítse az eredményt és a résztvevők számának megfelelően hagyjon rá kb. 10%-ot.

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr467582850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása