iDrinks

Mi az a malt whisky?

2016. január 14. - Nassyvic

Korábban már volt szó arról, hogy mi a különbség a whiskey és a whisky között (lásd a Johnnie Walker-ről szóló cikkünkben), most pedig azt nézzük meg közelebbről, hogy mi a különbség a malt whisky és a grain whisky között. Ez utóbbi különbségtétel az alapanyagokról szól, pontosabban arról, hogy hogyan készítik elő a felhasznált gabonákat. Lássuk részletesen!

A whiskyk többségét gabona és kukorica felhasználásával készítik, amelyet száraz állapotban leőrölnek, főznek, erjesztenek majd lepárolnak. Ebbe a nagy csoportba tartoznak a grain whiskyk. A grain whisky tartalmazhat malátázott árpát, de legalább egyféle csírázatlan gabonából készült összetevőt is tartalmaznia kell. Ha mindössze egyféle gabonát tartalmaz, akkor single grain whiskyről beszélünk, amelyek önmagukban a whiskyfogyasztás kisebb hányadát teszik csak ki.

A malt whiskyhez a gabonát 3-4 napig csíráztatják, hogy a benne levő keményítő cukorrá alakuljon, majd így szárítják, aprítják és főzik. Skóciában és Írországban a szárításhoz tőzegfüstöt használnak, amelynek aromája az elkészült italon is érezhető. A főzés során a csírában keletkezett enzimek a magvakban maradt keményítőt is cukrokká bontják, ezáltal a készülő whisky aromája gazdagodik. Az erjesztéshez saját fejlesztésű élesztőt vagy baktériumtenyészetet használnak. Végül lepárlóüstben többször lepárolják (kétszer, kétésfélszer vagy háromszor).

A maláta whisky lehet házasított vagy házasítatlan. Az előbbi a blended vagy pure jelzőt viseli, és a készítése során különböző lepárlók termékeit is keverhetik. Az utóbbi a single malt whisky, ennél csak egyetlen lepárlóhelyen készült fajtákat kevernek, de ezek lehetnek eltérő évjáratok is.

A videóban említésre kerülő Lagavulin házasítatlan malátawhisky, amelynek összetevőit egyetlen lepárlóhelyen készítik (Lagavulin Whisky Distillery, Egyesült Királyság). Az ízén érezhető tőzeges-füstös jelleg a maláta szárításához használt tőzegfüstnek köszönhető, és természetesen a 16 évig tartó tölgyfahordós érlelés is karakteres nyomot hagyott ennek a különleges italnak az ízvilágán.

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr768272276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2016.01.15. 23:39:06

Erre a posztra jó lett volna még vagy 15 perc utánajárást szánni az addigi 15 perchez.

„Ha mindössze egyféle gabonát tartalmaz, akkor single grain whiskyről beszélünk”

„Skóciában és Írországban a szárításhoz tőzegfüstöt használnak”

Ezekhez nem is kell kommentár, a további apróságokat pedig nem is részletezném. Külön ironikus, hogy az első idézetben leírt (kizárólag egyféle gabonából, tehát maláta nélkül készült) whiskyt még csak nem is lehetne whiskyként forgalmazni az EU-ban.
süti beállítások módosítása