iDrinks

Frissítő koktélok 1. – Aperol Spritz

2015. július 24. - Nassyvic

A nyári hőségben azok az italok esnek jól, amelyek frissítő, gyümölcsös ízvilágukkal, alacsony alkoholtartalmukkal járulnak hozzá a hűs ellazuláshoz. Világszerte más és más koktélokkal találkozhatunk, olyanokkal, amelyek a helyi termelők által előállított autentikus italokból készülnek.

Az Aperol

Számos különleges összetevőből készül, a Barbieri-ház lassan száz éves receptjéből az Aperol elnevezésű keserűlikőr. Az alapot nyújtó gyógynövények mellett narancs és rebarbara gondoskodik a gyümölcsös ízkavalkádról, míg utolérhetetlen aromáját a jácint, encián és kínaifa adja. Könnyű, gyümölcsös-virágos-kesernyés íze miatt – jégbe hűtve – tisztán aperitifnek is fogyasztják (időnként szimplán narancs vagy grapefruitlével), de összetevője számos frissítő nyári koktélnak is.

 shutterstock_71134672.jpg

A Prosecco

Az Aperol Spritz másik fontos összetevője a nemzetközi hírű olasz pezsgő, a Prosecco. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a Prosecco a pezsgő(bor) neve olaszul, pedig ez az előállítására használt szőlőfajta egyik neve (a másik a Glera). Az Olaszország északi részén elterülő Veneto elnevezésű borvidékről származó különféle pezsgők méltán népszerűek az egész világon, tankos érlelésük következtében elsődleges aromáik (gyümölcsös, friss ízek) érvényesülnek elsősorban.

Az Aperol Spritz

Nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a mediterrán országban jól tudják, hogy mitől frissül fel egy forró éjszakán a megfáradt nyaraló. A tikkasztó hőségben az Aperol Spritzből a fenséges, változatos és frissítő ízektől lendületet kapunk, míg a szóda hidratálja a szervezetünket.

Általában öblös talpas pohárban készítik a narancsos ízvilágú, kesernyés koktélt. Töltsük fel a poharat jéggel, majd öntsük rá az Aperolt (4 cl), a Proseccot (6 cl), a szódát (2 cl) és nagyon óvatosan keverjük össze, hogy a szénsav benne maradjon. A pohár szélére tűzzünk egy narancsszeletet.

Az ínyencek az ital tetejét narancshéj-olajjal szokták megpermetezni, ami növeli az ital bársonyosságát és kiemeli az Aperol narancsos ízét. A citrusos ízvilágot tovább fokozandó, narancshéjjal kenjük át a pohár száját is.

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr297651534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása