iDrinks

Milyen ételhez milyen italt adjunk? 2.

2015. november 27. - Nassyvic

Ahogy az előző részben ígértük, most térjünk ki arra, hogy az étkezés végén elfogyasztásra kerülő desszertekhez (amelyek nem mindig édesek!) milyen italok dukálnak!

A desszerteféleségek

Desszertként nem csak édességek kerülhetnek az asztalra, hiszen sokan vannak, akik nem vonzódnak ezekhez az ételféleségekhez. A főételek elfogyasztása után érkezhet sajttál, majszolhatunk pogácsát vagy sajtos tallért, olajos magvakat esetleg gyümölcsöket is.

5817464_m.jpg

Ha mégis édességet választunk az étkezés lezárásaként, akkor érkezhetnek különféle sütemények, torták, krémek és habok, fagylaltok, palacsinták. Ezekhez általában az összetevők és nem az alaprecept szerint érdemes választani, vagyis inkább azt vegyük figyelembe, hogy egy desszert vajas, tojásos, csokis, túrós, gyümölcsös, mákos, diós/mogyorós, karamellás, és ebből a szemszögből általánosítsunk.

A desszertekhez illő italok

A desszertekkel kapcsolatban az az alapvető szabály, hogy az őket kísérő borok legyenek könnyedek, gyümölcsösek, és egy árnyalattal édesebbek mint maga csemege. A borválasztás során érdemes nem csak az édességgel/szárazsággal, hanem a savassággal is játszani, vagy éppen a friss illetve késői szüretelésű borok közül válogatni. 

A sajtok, sajtos pogácsák és más ropogtatni valók kiváló kísérője lehet egy karakteresebb fellépésű fehér bor, de mivel ezek elég visszafogott ízvilággal rendelkező ételek, megfordíthatjuk a „ki kísér kit” megítélését és felvonultathatunk egy kiemelkedő évjáratú, testes csúcsvörösbort is. A sajtok szeretik a pálinkakíséretet is (szobahőmérsékleten!)

Az olajos magvak mellé ugyanolyan jó tud lenni egy száraz és egy édes fehérbor is. Kiváló választásnak bizonyulhatnak a különféle rizlingek. 

A gyümölcsök, gyümölcsös édességek és saláták nagy odafigyelést kívánnak a bor kiválasztása terén. Általában kifejezetten édes bort szoktak ezek mellé javasolni, de érdemes a töménységgel vigyázni, mert lehet, hogy túlzásba esünk. A nagyon savanyú gyümölcsök mellé is zavaró lehet például egy aszú édessége, ezért pl. citrom vagy alma kísérőjének érdemes savasabb desszertborokat, gyümölcsborokat választani. A gyümölcsök jól passzolnak édes pezsgővel is. 

Nem végeztünk az édességekkel, ezért legközelebb folytatjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr138101864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása