Kis sörtipológia
A sörök nagy családja az erjesztés technológiájának szempontjából három részre osztható: az alsó erjesztésű, a felső erjesztésű és a spontán érlelésű sörökre. Az első csoport a legmodernebb eljárás, a sörök nagy része manapság így készül. Ennek készítése során a sörléhez adagolt élesztő a lesüllyed a folyadék aljára (innen a név), az erjesztés alacsony hőmérsékleten (6-8 ºC) történik, míg az érlelés ideje kb. egy hét fagypont körül. Az alsó erjesztésű söröket nevezi a köznyelv Lagernek, amelynek legismertebb típusai a Pilseni, a Bock, az Oktoberfest stb.
A felső erjesztésű típusok ennél kissé kisebb csoportot alkotnak, az eljárás az Egyesült Királyságban a legelterjedtebb manapság, illetve magán sörfőzdék alkalmazzák inkább. A felső erjesztés során az élesztő a sörlé felszínén úszik, az erjesztés 10 és 20 ºC között történik. Ezek a sörök gazdagabb ízvilággal, olajos konzisztenciával és gyümölcsös vagy édeskés aromával rendelkeznek. A felső erjesztésű sörök legismertebb típusa az Ale (Bitter, Brown, Indian Pale, Pale, Belga, Strong, Mild, Stout, Scotch, Trappist és még sorolhatnánk az altípusokat).
A spontán erjesztésű sörök gyártása napjainkban a legritkább. Ezeket ma már csak Belgiumban gyártják, az erjesztést vadon élő és kizárólag a gyártási hely környékén fellelhető élesztőfajták végzik. A legismertebb típusa a Lambic vagy Lambiek (Lembeek belga faluról kapta a nevét), amely rendkívül száraz, mégis gyümölcsös aromával rendelkező alacsony szénsavtartalmú sör. A Lambic gyakran készül gyümölcs hozzáadásával, így kifejezetten a nyers gyümölcs ízét idéző, friss és kellemes ital lesz az eredmény.
Lindeman's gyümölcsös Lambic sörök
Az 1896-ban alapított sörfőzde kínálata gazdag a gyümölcsös és frissítő Lambic típusú sörökben. Az almás (Apple), a ribizlis (Cassis), a málnás (Framboise), a meggyes (Kriek), és az őszibarackos (Peacheress) sörök mindegyike fanyar és savanykás ízű, ami a sör keserűségével tökéletes összhangot alkot. A friss, alacsony szénsavtartalmú sörök igazi felüdülést kínálnak a kánikulában, nem véletlen, hogy Belgiumban a legnépszerűbbek közé számítanak.
Folytatjuk az ízek bemutatásával!