iDrinks

Rosé, azaz rózsabor

2015. július 06. - kkdrink

A meleg időszakok, a könnyed szórakozás és nyáresti csevejek stílusos kiegészítője a hazánkban mindössze alig több mint egy évtizede megismert Rosé, azaz Rózsa bor. A nevét onnan kapta, hogy a színe jóval halványabb, mint a vörös boré, bár a színskála a sötét pirostól az egészen halvány rózsaszínig terjedhet. A bort a készítés során rövidebb ideig áztatják a szőlőszemeken, innen a halvány árnyalat, amelynek végső intenzitásában természetesen a szőlőfajta/fajták jellemzői is közrejátszanak.

 

A rosé bor általában cuvée, azaz többféle szőlőfajta társításával készül, de az alapanyag mindig kékszőlő. A reduktív készítési eljárásnak köszönhetően a bor illatos, az ízvilága általában friss (néha enyhén szénsavas), gyümölcsös, ropogós, néha egészen a sarkosságig. Javasolt fogyasztási hőmérséklete alacsony, a gyümölcsös jegyeket a 7-10 ºC adja vissza legteljesebben. Kellemes, nem túl hivalkodó kísérője leveseknek, salátáknak, desszerteknek, de egyre gyakrabban kacsintgat a főételek, húsok világa felé is.

shutterstock_233624500.jpg

Nézzük négy tájegység négy kiváló pincészetének rosé borait, amelyek karakteresen eltérő irányvonalakat képviselnek e fiatal borászati ágazat területén!

A Villányi borvidék neves képviselője, a Vylyan 2014-es Kakas Rosé-ját Merlot, Kadarka és Pinot Noir szőlőfajtákból készítette. Elegáns és légies, miközben már kitöltéskor is jobb kedvre derít az illatával. Frissessége és piros bogyós karaktere ellenére gömbölyű és egységes ízvilágot képvisel.

Az Eger környékéről származó Juhász Rosé 2014-es évjárata igazi pezsgő élményt nyújt könnyed illatával, friss, gyümölcsös savaival. Kóstolva száraz, majd könnyű test és a piros bogyós gyümölcsök aromáját idéző ízvilág ömlik el a szánkban. A bor Kékfrankos, Merlot és Portugieser szőlőfajtákból készült.

A 2014-es Vida Szekszárdi Rosé-val kapcsolatos első élményünk a kitöltés után jelentkező nagyszerű és gazdag illat. Friss ropogós savai könnyedek és simulékonyak, kedvesen festik alá a visszafogott ízvilágot. A friss és gyümölcsös bor Pinot Noir, Kékfrankos és Kadarka szőlőkből készült.

A balatonboglári Bujdosó Pincészet Mentőöv elnevezésű cuvée rosé bora a felsoroltak közül az egyetlen, amely a gyümölcsös jegyek mellett virágos illattal is rendelkezik. A gyönyörű lazac színű bor könnyed és jól csúszik, üde savai nem kopogósak, íze gazdag. A 2014-es évjáratú bor Pinot Noir szőlőkből készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://idrinks.blog.hu/api/trackback/id/tr257603722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása